عنوان مقاله : نگاهي به آموزه هاي ديني دربارهي حجاب و عفاف
مقدمه :
پروردگار را ستايش و سپاس حقيقي تر است كه با قلم قدرت خويش ، جامعه بشريت را به زيور علم و دانش آراستي و انسانيت را در زير لواي فرهنگ و معارف تعالي بخشيدي .
خداوند متعال،علم و دانش را علت كلي و اساسي آفرينش همه پديده هاي هستي ، اعلم از آسمان و زمين معرفي كرده است . همين نكته براي نشان دادن عظمت و ارزش علم ، بهترين دليل گويا و قاطع ترين گواه مي باشد زيرا آنان را به مدد علم و دانش در مسير خير و فضيلت قرار داده است .
دعاي حضرت مهدي «ع» براي زنان :
خدايا به زنان حيا و عفت تفضل كن.
مسئله حجاب كه يك دستور ديني است از مسائل مهم جامعه ماست و با بسياري از مسائل پيوند خورده است و داراي ابعاد سياسي ، اجتماعي ، اقتصادي و فرهنگي شده است . اين مسئله از آن جهت كه خطابش با زنان است به نيمي از جمعيت جامعه مربوط است و از آن جهت كه در تنظيم روابط زن و مرد نقش دارد به همه افراد جامعه مربوط مي شود. اين حكم الهي كه به زن دستور مي دهد در برخورد با مرد و در پوشش خود حدودي را رعايت كند همواره به عنوان يك مسئله جنجال برانگيز و پرهياهو در بين طرفداران و مخالفان حجاب در داخل و خارج از كشور مطرح بوده است .
اسلام براي حفظ پاكي فرد و جامعه علاوه بر اينكه به زنان دستور رعايت حجاب را داده به مردان نيز دستور داده است كه چشم هاي خود را از نگاه ناروا به نامحرم حفظ كنند جهان بيني و انسان شناسي هر جامعه اي نقش اساسي در چگونگي روابط زن و مرد و پوشش زنان دارد .
حجاب منشأ خيرات و بركات و داراي آثار بسياري از لحاظ فردي و اجتماعي ميباشد . حجاب در اسلام از يك مسئله كلي تر و اساسي تر ريشه مي گيرد و آن اين است كه اسلام مي خواهد انواع التذاذهاي جنسي ، چه بصري و لمسي و چه نوع ديگر ، به محيط خانوادگي و در كار ازدواج قانوني اختصاص يابد اجتماع منحصر براي كار و فعاليت باشد بركدام سيستم غربي عصر حاضر كه كار و فعاليت را با لذت جوئيهاي جنسي به هم مي آميزد .
اسلام مي خواهد اين دو محيط را كاملاً از يكديگر تفكيك كند.
از ديدگاه قرآن انسان مي تواند دو لباس بپوشد لباس ازدواج و لباس تقوي و مسلماً دو لباس ، بيشتر از انسان حفاظت مي كند.
اسلام برخلاف غرب و غرب زدگان كه كمالات زن را به جلوه گري و خودنمايي در انظار عمومي مي دانند منزلت زن را مربوط به جنبه هاي بدني و جنبي او نمي داند بلكه آن منزلت را مربوط به روح الهي او مي داند و درست به خاطر همين ارزش والاست كه با قانون حجاب و احكام ديگر در روابط بين او مردان محدوديت ايجاد كرده است.
آنچه درباره نقش حجاب در حفظ شخصيت وتخمين سلامت روحي و حركت درست زن به سوي تحصيل كمالات حقيقي گفته مي شود درباره مرد صادق است به عبارت ديگر حجاب فقط براي حفظ زن نيست بلكه مرد را نيز از بسياري از آفات و آلودگي ها محافظت مي كند رعايت حجاب از آن جهت به اطلاعت امر الهي است خود موجب جلب رضايت و محبت خداوند است.
چادرحجاب برتر
چادر به جهت اينكه هم مانع برهنگي و نمايان شدن بدن است هم حجم بدن را ميپوشاند و در ضمن مشكلاتي كه براي پوشش مانتو ذكر شد در چادر نيست كامل ترين و بهترين پوشش براي زن مي باشد و علاوه بر اينكه او را از بسياري از آفات حفظ مي كند مانع از مفسده انگيزي و ايجاد تحريك و تهييج و به گناه انداختن ديگران ميشود.
چادر بسياري از دغدغه هاي فكري ناشي از علاقه به خودنمايي وتكليفهاي بيجا در اين مورد را از بين مي برد همچنين نمي توان انكار كرد كه وقار و متانتي كه زن در چادر مي يابد در هيچ نوع پوشش ديگري نمي توان يافت .
حيا وعلاقه به پوشش بدن از نامحرم امري فطري و ذاتي در انسان است . بدون حيا رسيدن به مدارج عالي انساني و خروج از مرحلهي حيواني ممكن نيست زنان مسلمان مي توانند حجاب اسلامي را به بالاترين مراحل رشد تعالي و مدرن شدن به معناي اصيل دست پيدا كنند.
اسلام برخلاف غرب و غرب زدگان كه كمالات زن را به جلوه گري و خود نمايي در انظار عمومي مي دانند منزل زن را مربوط به جنبه هاي بدني و جنبي او نمي داند بلكه آن منزلت را مربوط به روح الهي او مي داند و درست به خاطر همين ارزش والاست كه با قانون حجاب و احكام ديگر در روابط بين او و مردان محدوديت ايجاد كرده است .
در كشور ما با انقلاب اسلامي رازگشايي شد. زنان امروز از نظر فكري زنان بسيار رشد يافته اي هستند و بي اطلاعي و بدحجابي در گروه بسيار كمي از زنان ديده مي شود و اگر آن فرهنگ متعالي حجاب براي زنان ما شرح داده شود و قطعي آنها به سوي يك حجاب انتخابي خواهند رفت . حجاب فعاليت اجتماعي زن را قوي تر مي كند ، البته اين حجاب بايد با محتوا همراه باشد يعني ظاهر موجه و اعتقاد قبلي بايد همراه با هم باشند و زنان با حفظ شعاير اسلامي هر جا بخواهند مي توانند حضور داشته باشند . اسلام در مورد حضور زن در اجتماع ديدگاه مثبتي دارد به شرطي كه آن ويژگي هاي مورد نظر اسلام و قرآن كه حفظ كرامت انساني زن و حفظ سعادت و سلامت جامعه است مدنظرقرار بگيرد .
عده اي مي گويند كه رعايت حجاب مانع حضور زن در جامعه و سبب انزواي اوست . در پاسخ اين گروه بايد گفت : اولاً حجاب نه تنها مانع حضور زن در جامعه نيست بلكه تضمين كننده حضور سالم و قوي او در جامعه است تنها در سايه رعايت حجاب و پرهيز از اختلاطهاي بي حد و مرز است كه زن و مرد ميتوانند با آسايش خيال و فراغ بال و بطوري جدي و مؤثر به كار و فعاليت بپردازند.
رعايت حجاب حافظ حرمت و شخصيت زن است و تضمين كننده سلامت اخلاقي جامعه است و سبب استحكام و پيوند خانوادگي است و ضرورتي براي جامعه سالم است .
رعايت حجاب مانع بروز بسياري از مفاسد اجتماعي است و سد استوار در برابر فرهنگ مبتذل غرب است .
حجاب وصيت شهدا و سفارش اولياء و خداست و حجاب ميراث زينب كبري «س» و پيام رسان كربلاست .
حجاب نشانهي تقواي زن مسلمان است و فرمان خداوند در قرآن است .
رعايت حجاب از آن جهت كه اطاعت امر الهي است خود موجب جلب رضايت و محبت خداوند است.
منابع :
1. حجاب ، استاد مرتضي مطهري
2. در و صدف ، استاد محمد شجاعي
3. مجله اميد انقلاب
4. مجلات رشد معلم