$('#s1').cycle('fade');
  جستجو

 صفحه نخست  |  راهنمای فروشگاه  |  تماس با ما  |نحوه خرید  |  سبد خرید   |        ثبت شده در سايت ساماندهي كشور

مقالات رایگان دانشجویی > الهیات و معارف اسلامی

Bank Sepah:5892-1010-5735-6012

Email: dociran.pdfiran@gmail.com

09153255543  عالم زاده

 مجموعه مقالات علمي الهیات و معارف اسلامی
مقاله امر به معروف و نهي از منكر

تاریخ ایجاد 1389/08/10  تعدادمشاهده  2622

 

چكيده:
از مهم‏ترين فرايض مسلمانان فريضه «امر به معروف و نهي از منكر» است. «معروف‏» به معناي شناخته شده، شهرت يافته و نامور است و مراد از آن امر كردن اشخاص براي انجام دادن واجبات شرعي بوده و هدايت كردن مردم به سوي خداوند است. «منكر» نيز به معناي ناروا، بد، قبيح و ناشايست است و مقصود از «نهي از منكر» ، بازداشتن از اعمال زشت و جلوگيري از گناه و اعمال خلاف دين مي‏باشد. «يامرون بالمعروف و ينهون عن المنكر و اولئك هم المفلحون‏» .
 
 مقدمه
مي‏دانيم كه فريضه امر به معروف و نهي از منكر برنامه‏اي الهي است و برانگيخته شدن پيامبران و فرستادن كتب آسماني، در جهت اين حركت رهايي بخش است و از آن جا كه بشر فطرتا به خوبي و زيبايي، بيشتر تمايل دارد، طبيعتا با دسته اول آشناتر است و چنان چه كسي به زشتي‏ها و منكرات روي آورد، شناختن و شناساندن عواملي كه او را بدان راه كشانده ضروري است. سپس راهنمايي و هدايت در مرحله بعدي قرار مي‏گيرد و اين چيزي نيست جز همان فريضه اصلي كه محور بحث‏خواهد بود.
  
امر به معروف و نهي از منكر دو مرحله دارد:
1ـ فردي: در اين مرحله، هر كس با رعايت‏شرايطي همراه با حسن نيت و به تنهايي ناظر اعمال برادران و خواهران مسلمان خويش است.
2ـ جمعي: در اين مرحله امت‏به طور دسته جمعي براي از بين بردن نابساماني‏هايي كه باعث آلودگي اجتماع مي‏شود، قيام مي‏كنند; بديهي است كه در انجام اين دو فريضه مهم، ابتدا بايد خدا را در نظر داشت و از افراط و تفريط دوري كرد، سپس با حسن نيت و شيوه‏اي متين، با رافت و مهرباني، به صلاح و خير رهنمون كرد و دل‏ها را با يك‏ديگر نزديك نمود.
بي‏گمان انسان از ا بتداي آفرينش همواره به دنبال مدينه‏اي فاضله بوده، راه‏هاي ناشناخته و دشوار را آزموده و براي رسيدن به آرمان شهر دست‏به تلاش‏هايي زده است كه زاييده نيازهاي فطري اوست. در نظام‏هاي سياسي جهان، عده‏اي خاص مامور اجراي قوانين بوده و بر چگونگي اجراي آن نظارت داشته‏اند و دارند، اما در نظام سياسي اسلام، علاوه بر برگزيدگان جامعه و نظارت آنان، هر فرد مسلماني وظيفه دارد به انجام قوانين اسلامي پاي‏بندي نشان داده و نسبت‏به تمام طبقات جامعه، احساس مسئوليت داشته باشد.
 
احكام اسلامي از چهار منبع اصلي نشات مي‏گيرد:
1ـ قرآن: مهم‏ترين سند ديني ما قرآن است، ولي به دليل پرداختن به اصول اساسي، به تشريح اجزاء و جزئيات نپرداخته است.
 عقل: با توجه به دانش اندك بشري، احكام قطعي‏اش كمتر از شرايط لازم برخوردار است.
3ـ اجماع: اجماع در فقه شيعه هنگامي معتبر است كه بيان كننده نظر پيامبر يا امامان معصوم باشد.
4ـ سنت: سنت همان گفتار و كردار معصومين عليهم السلام است، «سيره‏» از مهم‏ترين راه‏هاي به دست آوردن موازين دقيق معارف الهي است كه بدون ترديد از تعاليم قرآن كريم به دست آمده است. به همين جهت، توجه به احاديث نبوي روشن كننده راه خواهد بود.
برخي از بزرگان اماميه، از جمله شيخ طوسي رحمه الله و ابوالفتوح رازي رحمه الله اين دو فريضه (امر به معروف و نهي از منكر) را واجب عيني دانسته و به آيه يكصد و ده سوره آل عمران استناد جسته‏اند، اما بقيه بزرگان اماميه، به آيه يكصد و چهار همان سوره استناد كرده، اين دو فريضه را واجب كفايي دانسته‏اند.
و نيز برخي ديگر از اماميه امر و نهي را تنها بر امام معصوم عليهم السلام واجب دانسته، با اين همه غالبا آن را بر همگان واجب شمرده و معتقدند كه هر مسلماني بايد با توجه به شرائط زير اين فرايض را انجام دهد:
       1.         شخص آمر به معروف و ناهي از منكر، نيكي و بدي را به خوبي بشناسد.
       2.         اين احتمال را بدهد كه امر و نهي او مؤثر است.
       3.         اطمينان حاصل كند كه امر و نهي وي نتايج زيان‏باري نداشته، موجب از بين رفتن جان و مال مسلمانان نشود.
       4.         بداند كه بدكار، كسي است كه پيوسته دست‏به بدي مي‏زند و در بدي كردن اصرار مي‏ورزد.
   5.    شايسته است كه آمر به معروف و ناهي از منكر، گناه‏كار را پيش از انجام گناه، از كرده‏اش باز دارد و او را به كار نيكي كه در آينده مي‏خواهد صورت گيرد تشويق و تحريض كند.
بر اين اساس، ملا احمد نراقي رحمه الله معتقد است كه اين فريضه، بر هر مسلماني كه به سن تكليف رسيده واجب است، اما در امور مستحب، از آن چه كه كراهيت دارد، پي‏گيري واجب نيست و به دنبال همين ديدگاه معتقد است كه آمر به معروف و ناهي از منكر بايد در ابتدا خود به وجوب يا حرمت هر امري آگاه بوده و چنان چه به حكم چيزي قطعا آگاه نباشد، نمي‏تواند كسي را امر و نهي كند. به علاوه پيش از اجراي حكم، احتمال بدهد كه امر و نهي او مفيد فايده‏اي خواهد بود و در صورتي كه يقين حاصل كند مؤثر نيست، بر او واجب نمي‏شود. بي‏گمان امر به معروف و نهي از منكر نمودن مسلمانان، اگر در برگيرنده مفسده و ضرر باشد، وجوبش ساقط خواهد شد. افزون بر آن، اگر شخصي از گناه خود پشيمان شود و توبه كند، ديگر نيازي نيست كه او را متوجه اين فريضه كنيم.
ملا احمد نراقي رحمه الله معتقد است كه، سهل‏انگاري و سبك شمردن اين فريضه مهم به سبب ضعف نفس يا طمع در مال و ثروت و زخارف دنيوي است و ضرر و زيان آن به عموم مردم مي‏رسد. و چنان‏چه انجام اين امر به فراموشي سپرده شود، بي‏گمان آيات نبوت و احكام دين ضايع مي‏شود و جهل و ناداني جهان را در بر مي‏گيرد و حاصل آن ضلالت و گمراهي خواهد بود.
مي‏دانيم كه اصول اخلاقي را ابتدا بايد از خانواده شروع كرد، چرا كه والدين در مسئوليت تربيتي فرزندان نقشي اساسي دارند و آنان مهم‏ترين كساني هستند كه روحيه مثبت آموزشي، فرهنگي و اخلاقي را در كودكان خود ايجاد مي‏كنند. از تعداد زيادي دانش‏آموز دبيرستاني درباره زندگي خانوادگي و پيش‏رفت تحصيلي آنان تحقيقي به عمل آمد. يكي از پرسش‏ها اين بود كه «محرك تو در موفقيت مدرسه و مسائل آموزشي چه كسي بود؟» 85 درصد از موفق‏ترين دانش‏آموزان پاسخ دادند: «والدينم‏» . آنان نگفتند: «پدرم‏» يا «مادرم‏» بلكه گفتند «والدينم‏» .
و اين تاثير هماهنگي پدر و مادر در تربيت فرزند را به بهترين صورت نشان مي‏دهد.
ملا احمد نراقي رحمه الله نيز پيرو برداشتي كه از قرآن و احاديث دارد، به اين نتيجه رسيده كه، شايسته است فريضه امر به معروف و نهي از منكر را از خود شروع كنيم، بر طاعات و ترك محرمات مواظبت داشته باشيم، آن گاه خانواده، فرزندان، نزديكان و خويشان را ارشاد كنيم; سپس نوبت‏به همسايگان، اهل محله، مردم شهر و سرانجام تا هر جاي دنيا كه مقدور باشد، مي‏رسد.
نكته قابل تامل; پيام انسان‏ساز اسلام است كه روشن و شفاف مي‏باشد، اما آن‏چه مهم مي‏نمايد، همان طرز تلقي و برخورد ما مسلمانان است كه شايد نمي‏دانيم چگونه و با چه روش هايي اين فريضه الهي را به كار بنديم تا به‏جاي دافعه، جاذبه ايجاد كنيم; بنابراين شايسته است پيش از هر چيز، شيوه كار را از اسوه اسلام، پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله وسلم بياموزيم و بدانيم كه هر شيوه‏اي در هر زمان و مكان و بر روي هر مسلماني، نتيجه يكسان و مطلوب نخواهد داد.
در تفسير «المنار» ، ذيل آيه، چنين مي‏خوانيم: جواني به حضور پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله وسلم رسيد و بي‏محابا گفت اجازه مي‏دهي زنا كنم؟ فرياد مردم بلند شد و سيل اعتراض عليه او شروع گرديد. پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله وسلم با خون‏سردي فرمود: آيا دوست داري با مادر تو چنان كنند؟ گفت: نه. و پيامبر فرمود: با خواهرت چطور؟ با دخترت چه؟ و جوان همه‏اش را انكار مي‏كرد. به اين ترتيب حضرت با ملايمت، سؤال كننده را متوجه اعمال نكوهيده‏اش كرد.
در حديثي از پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله وسلم مي‏خوانيم: «لتامرن بالمعروف و لتنهون عن المنكر و لتاخذن علي يد السفيه و لتاطونه علي الحق اطرا، او ليضربن الله قلوب بعضكم علي بعض و يلعنكم كما لعنهم; حتما بايد امر به معروف و نهي از منكر كنيد و دست افراد نادان را بگيريد و به سوي حق دعوت كنيد و الا خداوند قلوب شما را همانند يك‏ديگر كرده و شما را از رحمت‏خود دور مي‏كند همان طور كه آن‏ها را از رحمت‏خويش دور كرد».
اهميت امر به معروف و نهي از منكر، بيشتر از آن جهت است كه خير آن به عموم جامعه باز مي‏گردد و حق نظارت فرد بر اجتماع، از آن جهت طبيعي است كه ناشي از پيوند سرنوشت‏ها مي‏باشد; بنابراين پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله وسلم فرموده است: يك فرد خاطي و گناه‏كار در ميان مردم شبيه كسي است كه با جمعي سوار كشتي مي‏شود و هنگامي كه كشتي به وسط دريا برسد، تبري برداشته به سوراخ كردن مكاني كه خود در آن‏جا نشسته است، بپردازد و به هنگام اعتراض ديگران، در جواب معترضين بگويد من در سهم خود تصرف مي‏كنم.
به همين جهت است كه خداوند مي‏فرمايد: «كنتم خير امة اخرجت للناس تامرون بالمعروف و تنهون عن المنكر; شما امتي برتريد چرا كه امر به معروف و نهي از منكر مي‏كنيد.» و نيز از پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله وسلم روايت‏شده است: يا امر به معروف كنيد و اهل معاصي را از منكرات بازداريد، يا آن‏كه خداوند عذابي بر شما نازل مي‏كند كه هر چقدر دعا كنيد، مستجاب نمي‏شود.
 
شيوه‏هاي رفتاري در امر و نهي
بي‏گمان تمام افرادي كه امر و نهي مي‏شوند، روحيه و ويژگي‏هاي يك‏ساني ندارند. بنابراين شايسته است‏با آن‏ها برخوردي متناسب با ويژگي‏هاي روحي - رواني خودشان انجام گيرد تا نتيجه مطلوب، زودتر حاصل شود.
برخورد با جوانان به دليل حساسيت‏هاي مخصوص به خودشان، بايد با صبر و حوصله بيشتر همراه باشد، تا ايجاد مفسده نكند. چون اظهار محبت، تشويق و به حساب آوردن شخصيت آنان و ايجاد رقابت در آن‏ها براي انجام كارهاي معروف و متوجه كردن آنان كه در هر حال خداوند شاهد و ناظر اعمال ما است، تاثير خواهد گذارد.
نه تنها جوانان بايد مورد دقت‏بيشتري قرار گيرند، بلكه در مورد سال خوردگان نيز شايسته است در باب برخورد با ايشان از حدود ادب خارج نشد. داستان مربوط به امام حسن و امام حسين عليهما السلام در دوران كودكي و برخورد آنان با پيرمردي كه وضوي صحيح نمي‏گرفت، براي هر مسلماني الگوي بسيار مناسبي است.
ملا احمد نراقي رحمه الله در زمينه امر به معروف بسيار محتاطانه مي‏انديشد، چنان كه داخل شدن در خانه‏هاي ظلمه و فساق را هنگامي كه مشغول ظلم يا فسقي باشند، جايز نمي‏داند; حتي حاضر شدن در جمعي كه به معصيت مشغولند خاصه در جايي كه قدرت بر دفع معصيت نداشته باشد را به مصلحت نمي‏داند.
با اين همه در باب اهميت اين فريضه تا آن‏جا معتقد است كه وجود هر عقوبتي - آسماني يا زميني - چون طاعون، وبا، قحطي، خشك سالي، نيامدن باران، تسلط اشرار و ستمگران، قتل و غارت، زلزله و امثال آن را به سبب ترك امر به معروف و نهي از منكر مي‏داند.  
وي با آن كه معتقد است، آمر به معروف، حتما نبايد بي‏گناه و عادل بوده باشد، اما در صورت قطع و يقيني شدن مسئله، اجراي اين فريضه، بر هر فردي واجب است; با اين همه او به نقل از مصباح الشريعة از حضرت امام جعفر صادق عليه السلام نقل كرده است: هر كس از آفت‏هاي نفس اماره رهايي نيافت و هوا و هوس هم چنان بر او چيره ماند، صلاحيت امر به معروف را ندارد; مخصوصا كسي كه بر مسند نيابت پيامبري مي‏نشيند و براي اصلاح حال مردم و هدايت آنان به تبليغ احكام شريعت مشغول مي‏شود، شايسته است‏خود متصف به صفات الهي بوده، خوش خلق، صبور و قوي النفس باشد و بدون طمع كردن به مال و جاه ديگران يا اميد ستايش از آنان، به اين امر مهم دست‏يازد.
 
 
نتيجه گيري:
خلاصه سخن، آن كه در اجراي «امر به معروف و نهي از منكر» ابتدا بايد از خود شروع كنيم، البته بدون فراموش كردن اين سخن «رطب خورده منع رطب كي كند» كه دراجراي شايسته‏ترين واجبات از جمله «رطب خوردگان‏» نباشيم. هر كس شايسته است، در اين راه، پيش قدم شده، در حد توانايي خود بكوشد; اما نبايد فراموش كرد كه اولويت، بيشتر با كساني است كه به نوعي در دل مردم نفوذ دارند; چون علما، بزرگان اجتماع، مديران، و رؤساي ادارات، چه لشكري و چه كشوري. و همه كساني كه مورد قبول مردم هستند، از اين شرط برخوردار مي‏باشند; چرا كه اگر منكري از اين بزرگان صادر شد، بي‏گمان مردم عادي را به سرعت نا اميد و سرخورده مي‏كند; به قول ناصر خسرو: «بند دين بر دلشان سست مي‏شود» ;
خلق بر آن عالم منكر شدي         سست‏شدي بر دلشان بند دين
 
 منابع:
1.           علي اكبر دهخدا، لغت نامه.
2.     ملا احمد نراقي، حدود ولايت‏حاكم اسلامي، (ترجمه بخش ولايت فقيه از كتاب «عوائد الايام‏» ، (چاپ اول، تهران، اداره كل انتشارات و تبليغات، 1365) ص 10.
3.           سيد محمود مدني بجستاني، امر به معروف و نهي از منكر دو فريضه...، (چاپ دوم: معروف) ص 12 و 13.
4.     محمد رضا اكبري، تحليلي نو و عملي از امر به معروف و نهي از منكر در عصر حاضر، (چاپ دوم: شهيد فهميده، 1375) ص 165.


Label
نظرات در مورد:مقاله امر به معروف و نهي از منكر

نام شما:
نظر شما:
افزودن نظر



ورود به سايت | ثبت نام كاربر


صفحه نخست | تماس با ما
تمامی حقوق این سایت سایت متعلق به سایت DocIran.COM می باشد
طراحی شده توسط فراتک